Link til billede:
Har din organisation etableret en effektiv proces for løbende udvikling og vedligeholdelse af jeres IT-sikkerhed? Som næsten hvilken som helst anden dansk organisation, så gætter jeg på, at dit svar er nej. I dette blogindlæg vil du blive introduceret til 4 steps, der kan anvendes som rammeværktøj til at få etableret effektiv IT-sikkerhed.
Vores erfaring er, at en stor del af de danske virksomheder har været flittige til at sætte forskellige tiltag i gang. Man har implementeret en stor mængde tekniske tiltag (antivirus, firewall, spamfilter, brugerstyring osv.). Overordnet set er det rigtig fint, bortset fra, at hovedparten af virksomhederne ikke har valgt deres tiltag på baggrund af en risikovurdering af, hvad de reelle risici for den pågældende organisation er. Derudover overvejes det ikke, hvordan effekten af de implementerede tiltag skal evalueres. Dermed står virksomheden reelt uden chance for at vurdere værdien af det enkelte tiltag, hvilket medfører at man famler i blinde, når man skal vurdere om et givent tiltag skal bibeholdes eller afskaffes.
Disse 4 steps er ikke nogen jeg har opfundet. De er fra ISO-standarden ISO27001, som er et rigtig godt rammeværktøj for, hvordan man kan tænke og arbejde med IT-sikkerhed. Du behøver heldigvis ikke at læse hele den lange ISO-manual – den tjans har vi klaret, så du kan fint nøjes med blot at læse indlægget her. De 4 steps er:
Vores opfattelse af, hvor energien i dag bliver lagt i hovedparten af virksomheder i Danmark, er som følger:
De 4 steps er egentlig en simpel og helt logisk proces. Vi oplever dog generelt, at der hos mange virksomheder i dag er en manglende erkendelse af, at IT-sikkerhed netop er mere en proces, end blot at sætte tiltag i gang.
Formålet med dette indlæg har været at introducere dig til en simpel 4-steps proces, som kan hjælpe dig til at få et fast ”tag” i din virksomheds IT-sikkerhed. Vores kernebudskab er:
Hvis du gerne vil lære mere PDCA cyklussen kan du se CyberPilots side om det her.