Cloud eller in-house – Hvilken skal du vælge?

ANNONCE

Som virksomhed kan det være svært at vide om man skal gøre det ene det anede eller det tredje, og det gælder i den grad også når man skal vægle sin erp løsning. Så er her en gennemgang med fordele og ulemper for de forskellige systemer.

Intro

Når det kommer til erp løsninger i virksomheden, taler man ofte om det skal være in-house eller en cloud baseret løsning, men hvad er bedst? Erp står i øvrigt for Enterprise Ressource Planning, og er en betegnelse for et softwareprogram, der håndterer størstedelen af en virksomheds vigtigste områder såsom ordrebehandling, salg, indkøb, lagerstyring og økonomistyring. Der er selvfølgelig altid fordel og ulemper ved forskellige løsninger, og dem vil vi prøve at belyse så du har en ide om hvad der fungere bedst for dig. Da Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations systemet er et af de mest brugte systemer i Danmark såvel som på verdensplan tager vi udgangspunkt i netop det system.

In-house

Ulemper

Driften ved en in-house eller det man også kalder for en on-premise løsning, er blandt andet en af ulemperne, da den ofte kan være dyr. Det består blandt andet af ofte at skulle lave back-ups, der skal købes nye servere, når der bliver pladsmangel, og de eksisterende skal vedligeholdes. Og en tekniker er ikke billig!

Der er store omkostninger ved at skulle investere i in-house servere. Dertil skal der købes årlige licenser til f.eks. Windows server eller SQL server

Dyre opgraderinger når serverne bryder sammen og går ned eller blot skal skiftes ud da de er for gamle.

Stor investering i sikkerhedssystemer.

Fordele

Ved at styre det hele selv kan du købe ind til dit behov.

Ved in-house er du ikke bundet af internettet, og kan altså tilgå dine filer uanset om der er nogen der har gravet internet kablet over.

Sikkerheden er ofte også et punkt der bliver nævnt, men det kommer meget and på virksomheden. Der er også nogle virksomheder der simpelthen ikke bryder sig om at skulle give sin data til en tredjepart, og derfor ser disse virksomheder det som mere sikkert at have en in-house løsning.

En af måderne hvorpå man kan give sig selv og jeres virksomhed et ekstra sikkerhedslag, er ved at brugen en VPN. Det er mange virksomheder der har med følsomme data at gøre, og nogle gange skal den følsomme data tilgås fra andre hjemmesider eller databaser, og her er der ingen grund til ikke lige at have adgang til en sikker VPN server!

Cloud

Ulemper

Abonnement aftaler. Dette kan både være en fordel eller ulempe, da det kommer meget and på virksomheden. Nogle virksomheders likviditet kan variere meget, og det kan derfor være meget rart eller ubehageligt at skulle have faste månedlige aftaler.

Styret af internettet og derfor er det vigtigt man kan få en meget stabil internetforbindelse.

Fordele

Nem og hurtig integration i virksomheden

Ofte er cloudløsninger meget sikrer og kan f.eks. bruges til GDPR håndtering.

Det er billigt! De ekstremt store virksomheder har virkelig en fordel, da de netop er så store, at det hiver omkostningerne ned, så det ofte ikke kan betale sig at lave in-house løsninger.

Nem opgradering af f.eks. størrelse på server eller hvor hurtig serveren skal køre.

Medmindre der er andre grunde en hvad der er fundet frem her, så virker det til, at det er den cloud baserede løsning der vinder. Men men men. Der er mange forskellige typer af virksomhedsledere og ejere og det er ofte det der afgør det, mere end det er en ’’fordele og ulemper’’ analyse. Der er nogle der har fokus på at gøre tingende så let så muligt, og derfor bruger de en masse samarbejdspartnere til at hjælpe med de opgaver, som virker besværlige, eller som virksomheden egentlig ikke i den daværende situation kan håndtere. I den anden ende af skalaen er der typen der vil gøre alting selv, og det er nærmest fra at købe grund, til at bygge kontor, og derfor vil man altså selvfølgelig også gerne have det in-house. Uanset hvad håber jeg i er blevet klogere på de to erp løsninger.

Søren Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*