Flere og flere routere hackes – sådan beskytter du dit Wi-Fi

De fleste forstår begrebet at ”hacke”, og mange har også en ret god idé om, hvor de primært er udsat henne. Særligt med vores mange forskellige brugerkonti på diverse hjemmesider verden over, som f.eks. Facebook, Hotmail og Apple ID, er det heller ikke noget under, at vi er udsat. En af de mest direkte og effektive løsninger, som de fleste i dag får at vide fra barnsben, er at vælge et stærkt kodeord. Et kompliceret et af slagsen, der består af både store og små bogstaver, tal og specialtegn. Og jo flere tegn, jo bedre.

Men hvis man har et gøre med et stykke udstyr eller software, der ikke er beskyttet med et traditionelt kodeord, så står de fleste af i forhold til at sørge for en ordentlig beskyttelse. For de fleste vil Wi-Fi/routeren derhjemme falde under denne kategori, selvom der er masser af tiltag man kan gøre for at beskytte sig grundigt.

Farerne uden et beskyttet netværk

Gør du intet for at beskytte dit netværk, kan konsekvenserne være katastrofale. Der er naturligvis forskel på, hvor udsat man er, enten på grund af antallet af enheder, der er koblet op til netværket, samt den vitale information de måtte besidde, eller fordi man kan være et mere eller mindre interessant mål i sig selv. Har man eks. en stor virksomhed, er man en kendt/politisk eksponeret person, så vil man helt automatisk ramme onde aktørers søgelys oftere.

De største trusler kan ridses op i en række hovedpunkter:

  • Trusler mod de enheder, der er tilkoblet netværket. Dette kan både være den fysiske enhed, men også den information, den besidder. Er det f.eks. et overvågningskamera, vil funktionen af dette kunne bruges til ondsindede formål, mens en lang række information på en backup-server vil kunne bruges enten direkte eller til afpresning.
  • Hacking/interception af selve datavejen. Hvis hverken adgangsvejen mellem din enhed og netværket eller netværket og den server (hjemmeside) du opretter forbindelse til, er krypteret, er der i teorien en direkte forbindelse til alle og enhver, der har forbindelse til netværket, herunder har den rigtige IP-adresse. Langt de fleste sider i dag, der behandler følsomme oplysninger, har et SSL-certifikat. Ved at kigge efter ”https://” og en hængelås til venstre for adressebaren i browservinduet, kan du være forsikret om, at dine data er krypterede.
  • Ødelæggelse/spoofing/utilsigtet brug af netværket i sig selv. Det kan uheldigvis også gå ud over selve routeren. Dette enten ved at den bliver sat helt ud af spil, at du bliver omdirigeret til helt andre hjemmesider, end du ønsker, eller at der bliver foretaget utilsigtet brug af dataforbindelsen. Sidstnævnte kan være ganske uskyldigt, men kan i værste fald betyde, at du kommer til at hænge på eventuelle ulovlige aktiviteter begået gennem dit netværk.

Beskyt dig mod router-truslerne

Som nævnt er du selvfølgelig ikke tvunget til at skulle leve med disse forskellige former for trusler mod dit netværk. Der er derfor en lang række ting du kan gøre for at højne sikkerhedsniveauet gevaldigt. For det første bør du aldrig bibeholde standard-kodeordet til routeren. Normalt er brugernavnet ”admin” og kodeordet er en række tilfældige tal og bogstaver. Der er dog set eksempler på, at disse ikke er fuldstændig usporlige, og du bør derfor ændre koden. Dette kan også gøre det nemmere for dig at huske, så du ikke hele tiden skal kigge på routeren fysisk for at finde dit login.

Du bør også kraftigt overveje at installere en VPN på routeren. Dermed kan du sikre dig, at al information både frem og tilbage bliver krypteret. Dette vil også give dig en dynamisk IP-adresse, hvilket i virkeligheden kan være det, der giver dig det højeste niveau af sikkerhed. Den konkrete IP-adresse er nemlig noget, gerningsmanden skal kende for at skabe en direkte adgangsvej. Og hvis denne skifter, eks. hver gang en ny forbindelse bliver oprettet, kan den være svær eller endda umulig at gennemskue.

Søren Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

The field is required.